Hållbarhetspolicy för Streetfoodfestivalen

Streetfoodfestivalen är ett matevent som lockar stor mängd besökare i Malmö, Stockholm och Göteborg. Målsättningen är att bli Sveriges mest miljövänliga och hållbara måltidsevent för en öppen publik. För att detta skall bli möjligt har vi satt upp vissa krav på er som utställare och sponsorer.

Streetfoodfestivalen ska leva upp till moderna och långsiktiga hållbarhetskrav både vad gäller råvaror, ett mångsidigt utbud, minimerat användande av engångsmaterial och en ansvarsfull hantering av restprodukter. På Streetfoodfestivalen kommer ett flertal vegetariska och / eller veganska rätter finnas för försäljning

Som avtalspart förbinder ni er utöver att följa våra krav att aktivt välja miljömässigt hållbara produkter och att motverka all form av nedskräpning och matsvinn.

Streetfoodfestivalen tillhandahåller

  • Tallrikar, glas och bestick via ett pantsystem
  • Vattenflaskor till försäljning
  • Diskplock och disk av tallrikar, glas och bestick
  • Sopsorteringsstationer samt tömning av dessa. Det finns insamling för brännbart, matavfall, matolja, metall, glas, pant, pappersförpackningar, plast och wellpapp
  • Miljövänlig el
  • I Göteborg finns vattenstationer utplacerade för påfyllning av vattenflaskor och glas

Vad innebär detta för er som utställare?

  • Minst 50 % av ert totala utbud ska vara ekologiskt.
  • Kaffe, te, socker och mjölk som serveras ska alltid vara ekologiskt och etiskt märkt.
  • Inga portionsförpackningar för mjölk, socker, salt etc. får användas.
  • Kött, kyckling, ägg och ost ska vara grönt på WWF:s köttguide.
  • Fisk och skaldjur ska vara grönt på WWF:s fiskguide. Det betyder att det kommer från hållbara bestånd. KRAV, MSC, ASC- märkta är bra märkningar att följa.
  • Undvik engångsmaterial. Materialet ska vara miljömärkt och tillverkat av papper. Observera att inga förpackningar får vara av plast eller metall. Bestick får ej vara av plast
  • Palmolja får endast användas i de fall där den är 100 procent ekologisk eller RSPO certifierad
  • Allt avfall ska sorteras. Det finns insamling för brännbart, matavfall, matolja, metall, glas, pant, pappersförpackningar, plast och wellpapp.
  • Sopsäckar ska vara av papper, majsstärkelse eller returplast.
  • Ingen reklam eller annonsering i form av flygblad får delas ut.
  • Alla rengöringsprodukter (diskmedel, handtvål, allrengöring etc.) och alla torkpapper (servetter, hushållspapper etc.) ska vara miljömärkta
  • Alla medarbetare på försäljningsstället skall känna till vilka miljökrav som ställs på verksamheten. Ni utser en person som miljöansvarig, denne skrivs in i ansökan
  • Inget vatten får säljas, ej heller kolsyrat vatten. (Gäller i nuläget bara i Göteborg)
  • Arbeta aktivt för att öka andelen lokala livsmedel
  • Arbeta aktivt för att motverka matsvinn